woensdag 23 juli 2014

Dinsdag: kunst, bergen, wijnproeverij en Nederlanders


Dinsdagmorgen, het zag er al een stuk veelbelovender uit buiten! Een streepje zon, niet al te veel wolken, komt wel goed!
Na een verkwikkende douche (die trouwens wel heel snel moet gaan, wil je met 2 na elkaar, met een mini-boilertje), op naar Giulietta’s ontbijt. Het was sober en eenvoudig, maar met lekker brood, eigengemaakte jam, een sauciske en kaas. Vers fruit voor de liefhebbers, alsook yoghurt. Een vers sapje, ietwat slappe koffie, warme melk, klaar om de dag weer goed te beginnen.

We hebben dan toch maar besloten om Firenze niet te doen, we hebben echt geen zin in drukte en gedoe. En als we terug denken aan de chaos die daar heerste toen we er door reden, dan blijven we liever wat tussen de bergen hier hangen. Ook omdat we niet echt liefhebbers zijn van musea of het bezoeken van kerken, kunnen we onze tijd hier wel leuker besteden.
Aan de B&B is het trouwens ook heerlijk rustig, je hoort enkel de wind door de bomen, de vogels en heel veel krekels. Zo heerlijk!

Maar goed, dinsdag = kunstdag. Ja, ik heb net gezegd dat we niet zo’n liefhebbers zijn, maar het Sculpture Parc in Pievasciata wilden we dan toch wel proberen. Je wordt daar ook niet overladen met vanalles, maar je wandelt er gewoon rustig op eigen tempo een kilometer door een prachtig bos en onderweg kom je kunstwerken tegen van artiesten van over de hele wereld. Zij hebben die kunstwerken speciaal ontwerpen voor op die specifieke plekken in het traject. De rit er naar toe was weeral (ja, ik weet het, ik val in herhaling) adembenemend mooi! Achter iedere bocht schuilt een nieuw vergezicht en iedere keer blijf je jezeld verbazen over al dat moois. En dan zijn we zo blij dat we niet naar de grote stad zijn gegaan!!! In een van de vele dorpjes die we onderweg passeren (ik kan me nauwelijks nog namen herinneren, eerlijk gezegd, we hebben er al zoveel doorkruist) zijn we in lokale bar een koffie gaan drinken. Bestellen aan de toog, croissantje erbij en hup, lekker in de zon. Terwijl nonna op balkon de was aan het ophangen was, liepen de kippen gevaarlijk dicht langs de weg en reden de auto’s weer met een rotvaart voorbij. Dan weer verder en ja, in het buitenland hoop je natuurlijk altijd dat je GPS het naar behoren doet. We hebben wel wegenkaarten in de auto, maar toch vertrouw je zo ontzettend op zo’n ding. Dus toen die GPS ons opeens weer een onverharde weg op leidde, vroegen we ons toch wel even af of wij eigenlijk wel in het sculpture parc terecht zouden komen. Maar na een paar kilometers zagen we reeds een eerste kunstwerk, 2 enorme paprika’s (ja, blijkbaar heet dat ook kunst) lagen te schitteren in de zon in de tuin van een mooi huis. Ik had ergens gelezen dat je op weg naar het park ook kunstwerken zou tegenkomen, dus dit zat wel goed. Uiteindelijk zijn we er ook wel geraakt hoor en we werden ontvangen door een zeer vriendelijke man die ons erg enthousiast wat uitleg gaf. En toen mochten we vertrekken op onze kunstroute. Voor 2 leken in die wereld hebben we toch echt wel kunnen genieten van de wandeling en we lagen in een deuk bij het maken van een selfie op een standbeeld met de zelfontspanner van de camera!
Oh, even tussendoor, het uploaden van de foto’s is helaas nog niet gelukt, het wifi-gedoe vlot hier niet altijd even goed, dus al die foto’s dat is hier net teveel van het goede. Misschien dat het donderdag in de andere B&B beter gaat en anders volgen ze bij thuiskomst, beloofd!
Er stonden heel wat werken op de route en ook werd steeds vermeld waar de kunstenaar vandaan kwam, inderdaad erg gevarieerd, van overal ter wereld. We waren toch opgelucht dat het zo goed was meegevallen en blij dat we de rit er naar toe gemaakt hadden! De vriendelijke meneer had ons ook verteld dat als we in een andere richting zouden wegrijden, we nog enkele kunstdingen zouden zien, nou, dat hoef je ons dan geen 2 keer te zeggen en weg waren we, in de andere richting. Daar kwamen we inderdaad nog enkele leuke tegen, maar de leukste waren toch wel die van een man en een vrouw van 6m hoog in knalrode kleren die gebukt in een boom kijken, echt grappig!!!

In een van de vele reisgidsen hebben we dan een restaurantje opgezocht voor de lunch, in het dorpje Castellina in Chianti, omdat ik daar ook heel graag een bolletje ijs wou proeven van een zaakje dat zich de beste van Italië laat noemen. Nietsvermoedend volgden we weer onze trouwe metgezel, de GPS, maar na een klein half uurtje viel me pas op dat Siena wel heel dichtbij kwam! En opeens waren we IN Siena, totaal de verkeerde kant op!!! Dan maar even op een kaartje kijken en bleek dat de GPS het eenvoudiger vond om ons eerst helemaal naar beneden (Siena) te leiden en dan via een andere weg terug omhoog (Castellina). Soit, een lange rit dus voor een lunch en een ijsje.
Maar we zijn er geraakt en zijn uiteindelijk in een ander tentje gaan eten dan we opgezocht hadden. Dit zag er gewoon leuker uit en achteraf konden we ook zeggen dat we goed gekozen hadden, mmmm! Alleen dat koppel naast ons he… Ongelooflijk, bah, smerig, degoutant en arrogant… We krijgen er nog de rillingen van… er zaten een flinke macho man en een tja, hoe moet ik dit nu een beetje deftig gaan omschrijven… een (nep)blonde, opgespoten, nauwelijks geklede en flink geschminkte dame aan het tafeltje naast ons. Het bestellen van hun lunch gebeurde al met veel poeha, ik geloof dat ze de antipasto-schotel voor 2 personen gewoon helemaal omgetoverd hebben naar hun uitmuntende smaak. Een fles water en een fles wijn om het compleet te maken. Niks aan de hand zou je denken, maar dan wacht even tot ik de eetgewoonten heb beschreven! Mevrouw begint te eten en wij moesten ons direct inhouden om niet in lachen uit te barsten. Echt waar, maar een klein kind of een koe is er niks tegen!!! Zo smakken, zo wansmakelijk vreten, met volle mond praten, zoveel eten erin proppen dat je zo zwaar door je neus gaat ademen dat ik dacht dat ze een of andere aanval kreeg, met je mond vol nog flink wat wijn naar binnen slaan en dan tegen je macho-man zeggen dat het toch zo lekker is, een tomaat op de grond laten vallen en niet de moeite doen om die even op te rapen zodat je er later niet met je sleehakken in trapt, als een korstje niet meer zo lekker is, gooi je dat gewoon op straat,… Need I say more??? Wij waren echt gedegouteerd en konden alleen maar hopen dat die 2 schotels leeg zouden zijn voordat ons eten kwam. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt, vies gewoonweg!!!
Maar onze lunch heeft het weer goed gemaakt en we konden er uiteindelijk eens heel erg hard mee lachen. We hebben het dan steeds over “smek en smak”! Dan op zoek naar de befaamde gelateria en die hadden we al snel gevonden… Maar hij was dicht!!! Ik ben niet zo’n ijsjes-fan en Nico ook niet, maar hier had ik me nu echt op verheugd. Een bolletje ricotta-ijs met vijgenjam… Maar helaas…

We zijn het maar weer afgedropen dan, terug de auto in, klaar om weer wat bergen te trotseren. Toen wij gister naar dat mooie wijndomein zijn gereden, waren we een boertje tegenkomen die wijn en olie verkoopt en daar we hier verder alleen maar van die heel toeristische wijn-dingetjes zien, hebben we besloten dat we die terug gaan zoeken. Maar iedere berg lijkt op de andere berg en iedere bocht kan je vergelijken met degene die je gister hebt gedaan en toen werd het opeens heeeeeeel moeilijk om die boerderij nog terug te vinden! Maar de aanhouder wint en na een heel dik uur reden we de kleine, hobbelige oprit steil omhoog. Bovenaan een leuke, oude boerderij waar we direct werden ontvangen door de dochter des huizes. Je koopt natuurlijk niet voordat je geproefd hebt en zo werden er direct 2 glaasjes voor ons neergezet en kregen we 4 wijntjes te proeven. Zo schattig, een piepklein glaasje met een piepklein slokje. Dan moet je voorzichtig zijn dat je het niet per ongeluk direct doorslikt, want dan heb je het natuurlijk niet fatsoenlijk geproefd ;-)
Tussen ieder wijntje ook een stukje brood met telkens een ander soort olijfolie die ze hier ook zelf maken. En dan moet je kiezen he… De witte wijn was snel beslist, er was maar 1 soort en daar die zeker te pruimen was, ging die mee. De rode was een ander verhaal, maar eigenlijk waren we het er snel over eens, die ene die gerijpt was in het eiken vat! Nog een flesje vin santo met een zakje eigengemaakte cantuccini, een potje vijgenjam en wat olijfolie en wij zijn weer voor een heeeeeele tijd voorzien! Dat was nu echt leuk om te doen, zeker omdat het zo rechtstreeks bij de mensen was, geen toeristisch gedoe, geen bussen vol mensen, gewoon eerlijke handel. Wat een verschil met Antinori hihihihihi.

Ondertussen hebben we hier toch al een dikke 250km door de bergen gereden en dat is echt leuk!!! Af en toe maak je wel wat hilarische (of net iets minder) mee, zeker als je een wijnboer zoekt en je bij ieder bordje denkt “ja, dit is er een”, waarna je dolenthousiast de oprit op rijdt, de weg opeens een steile duik ziet nemen en dan direct steil omhoog (vergelijk het met een achtbaan-achtig iets), je de moed bij elkaar raapt om dat te doen en als je dan bijna boven bent, terwijl je hoofd tegen de hoofdsteun wordt gedrukt omdat het zo steil is, komt je een tegenligger tegemoet terwijl je geen kant meer op kunt!!! Het zweet stond me toch serieus in de handjes, maar die lieve mensen zijn een stuk achteruit gereden en ik mocht passeren en wat waren we blij dat we boven waren… om daar tot de ontdekking te komen dat het gewoonweg een B&B was, niet eens een wijnboer!!! Rij ik daar nog bijna de Malthezer die losliep ondersteboven, nou we wisten niet hoe snel we die achtbaan weer opnieuw moesten passeren!!!

Na al die tijd in de wagen, was het tijd voor ontspanning. Dus we hebben ons een bordje met de lekkere kaas en het vlees genomen, een stukje brood en een glaasje wijn en we hebben ons heerlijk aan het zwembad van Giulietta gevleid. Puur genieten!!! Een klein plonsje (de zon was er niet echt meer, de temperatuur was vandaag trouwens zo rond de 25 graden, wij wachten nog altijd op de beloofde 35!), even de oogjes dicht en toen weer klaarmaken voor een ritje. Tijdens onze tochtjes waren we al een paar keer langs een restaurantje gereden dat er echt gezellig uitzag, dus daar wilden we heen. Om 20u vertrokken en even later waren we al daar, een GPS hadden we al niet meer nodig! Maar het was er druk, ongelooflijk! Gelukkig was er nog een tafeltje voor ons en toen we verder het terras opliepen, zag ik opeens bekende gezichten. 4 mensen die ik de avond ervoor in Lamole in het restaurant op de berg ook had gezien. Een zij herkenden ons ook, zo grappig! Blijkt dat ze uit New York komen en ook in Panzano verblijven. We hebben al gezegd dat als we elkaar morgen nog eens tegenkomen tijdens het diner, dat er dan toch echt iets aan de hand is ;-)
Wat zeer opvallend was, was het feit dat het daar zowat vol zat met Nederlanders! Echt niet normaal!!! Dan ga je in Italië eten en zit je met wel 50 Nederlanders op een terras!!!
Moet ik nog zeggen dat het eten weer super lekker was, dat we weer genoten hebben, dat het gezellig was en dat we weer met een zeer voldaan gevoel door het donker terug zijn gereden naar Fagiolari waar we weer heel voldaan in slaap zijn gevallen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten