dinsdag 22 juli 2014

Maandag: regen, koud, kilometers door de bergen en een riant wijndomein

Wauw, heerlijk geslapen en dat zoveel uren na elkaar. Dat was ook echt nodig na al die wakkere uren!
Maar bij het rinkelen van de wekker, klonk er ook een enorme donderslag, ENORM. En jawel hoor, bij het open doen van het raam werd direct duidelijk dat het weer een hele omslag had gemaakt. Grijs, ontzettend winderig, keiharde regen… eigenlijk typisch Belgisch, maar nu wel in Toscane. Grrrrrr, word je daar even slecht gezind van!
Het ontbijt in Il Vignolino was daarentegen wel een serieuze opvrolijker. Heerlijke zoetigheden, geroosterd brood, goede boter en eigengemaakte jammetjes. Een vers sapje, een lekkere cappuccino en dan kan je er toch wel weer even tegen. Tijdens het ontbijt konden we ook enkele herten spotten op de weides vlakbij de B&B, heerlijk.
En toen was het tijd om te vertrekken, eindelijk konden we doorreizen naar Giulietta in B&B Fagiolari in Panzano in Chianti. Zoveel over gehoord en nu tijd om het zelf te gaan ontdekken, daar trotseren we de regen wel voor. Dus koffers weer gepakt, auto weer ingeladen, netjes afgerekend, vriendelijk bedankt voor een heerlijk verblijf  en de GPS ingesteld op de binnenwegen zodat we dit stukje Italië niet enkel vanaf de autobaan zullen ontdekken. Ondertussen regende het nog steeds pijpenstelen en eerlijk gezegd werd ik daar toch wel behoorlijk slecht gezind van! En gewoon non-stop, echt zoals bij ons, en als dat dan zo blijft door gaan, vind ik er echt niks meer aan.
Maar soit, geen gezeur, we maken er gewoon het beste van. Dus kronkelen we op ons gemak door de vele bergen en dalen, zien de mooie uitzichten, gaan van heel hoog naar heel laag en hebben vaak geen idee van waar we ons precies bevinden. Enkel de toch wel opdringerige Italiaanse chauffeurs zitten ons net iets te vaak in de nek te hijgen, maar we hebben besloten om gewoon af en toe aan de kant te gaan om zo’n duwende colonne voorbij te laten gaan. Zij rijden er zo vaak en wij maar ene keer, dus we willen genieten van al wat we zien! Bij Firenze was het een hel, zo druk, zo chaotisch, er staan daar hele mooie lijnen op de weg, maar niemand lijkt zich daar ook maar iets van aan te trekken, dat scheurt daar gewoon overal door… En wij mee natuurlijk, anders overleef je dat nooit. Maar die drukte en die chaos hebben er wel voor gezorgd dat wij ons plan om morgen een dagje Firenze te doen nog eens heel goed gaan overwegen. We hebben daar eigenlijk niet zo’n zin in, geef ons maar de bergen en de rust!

Op de website van Fagiolari was te lezen dat je er niet kon geraken met de GPS en dat je tot in Panzano moest rijden en van daaruit de aanwijzingen van Giulietta moest volgen. Zo gezegd, zo gedaan. We kwamen in Panzano aan en ik had de route al netjes klaar liggen. Spannend!!! Maar een bordje was ons voor, een heel duidelijk bordje… En dat hebben we maar gevolgd. Opeens wees er een bordje naar links, dus keken we die kant op en… dat kun je toch niet menen??? Een totaal onverharde, hobbelige, haast verlaten landweg, midden door de wijngaarden… Moeten we hier in?? Volgens het bordje wel, dus hup, gaan met die banaan. We moesten 1,4km over die weg, slingerend door wijn- en olijfgaarden, langs 2 prachtige oude huizen en door een stuk bos… Waar komen we toch terecht?? Ondertussen regende het nog steeds, weliswaar in mindere mate, maar nat.
En toen waren we er opeens en ja, het was zo ontzettend de moeite!!! Wat is het hier MOOI!!! Totaal afgelegen en afgezonderd, stil, natuur, authentiek, gezellig,… We werden heel hartelijk ontvangen door Giulietta, des te meer omdat mijn vader en zijn partner hier elk jaar op vakantie komen. Ze gaf een een mini tour (buiten was niet echt leuk, zo in de nattigheid) en wees ons toen onze kamer. Die is zo schattig!!! De deur is echt mini, je krijgt het idee dat je in een kabouterhuisje terecht komt. Maar binnen kunnen we toch makkelijk rechtop staan en het is er echt als bij een nonna thuis. Huiselijk, knus, basic maar alles wat je nodig hebt. Er is zelfs een klein keukentje voor als we de zin om zelf te koken echt niet kunnen weerstaan. Zelfs een kleine hagedis vond het er wel gezellig!
 Net toen we besloten hadden om maar de lange broek en de trui aan te doen om te gaan lunchen, begon het eindelijk wat op te klaren. Nou, dan laat maar, we vertrouwen er gewoon op dat het vanaf lekker warm en zonnig wordt.

Het eerste idee was om te gaan lunchen bij de bekende slager Dario Cacchini, al veel over gehoord, je moet er geweest zijn. Nou laten we dat dan maar direct doen… Je moest er geraken via de achter ingang, dus zo gezegd, zo gedaan. Maar door de regen was het terras achter nog niet helemaal in gereedheid gebracht en moesten we wachten. Er werd ons aangeboden om via een kleine doorgang naar beneden te gaan, waar we aan de voorkant terecht zouden komen in de slagerij en daar zouden we een wijntje krijgen tijdens het wachten. We kwamen beneden en we waren echt niet de enigen… Keiharde muziek loeide door het kleine zaakje en het krioelde van de mensen, allemaal om 1 tafel… Uiteraard omdat daar hapjes op stonden en ook glaasjes en ook een karaf wijn. Een man voor ons sneed een lekker stuk brood af en nam zich een glaasje en ja, wat doe je dan… Nico ging ook aan de slag, mes in de ene hand, brood in de andere en snijden maar. Maar dat was buiten de zin van de grote boze slager gerekend, want die stormde opeens naar die tafel, griste het brood en het mes uit Nico’s handen en begon daar een stukje te schelden in het Italiaans!!! Ik kon maar niet begrijpen dat iemand zich zo kwaad kon maken over de manier van brood snijden, daar kan je toch niet veel mis mee doen??? Maar we kwamen er al snel achter dat je zelf helemaal geen brood mag snijden, hij doet dat en gooit het dan met een arrogante zwaai in een schaal waar hij er een flinke scheut olijfolie over gooit. DAN mag je het nemen… Nou, direct naam gemaakt… We zijn dan maar stilletjes afgedropen naar buiten en het krioelde daar ook van de mensen. Hoe wisten we nou in godsnaam wanneer die tafels boven klaar waren en wanneer we konden eten??? Het was echt een zootje ongeregeld daar, vreselijk! En toen was de zin om daar nog te eten eigenlijk heel ver te zoeken.
Tijdens de autorit daar naar toe, waren we eigenlijk een beetje verkeerd gereden, maar op die verkeerde weg had ik een restaurantje gezien, gewoon ergens op een verlaten hoek, maar het zag er wel authentiek en gezellig uit. Dus dat zijn we gewoon opnieuw gaan zoeken en al snel hadden we het gevonden en… BINGO, dit was het!!! Even door het restaurant lopen en je kwam op een heerlijk terras, uitkijkend op de prachtige bergen en velden. TOP!!! Ook de kerel die bediende was echt vriendelijk en met zijn Engels en ons Italiaans konden we al snel bestellen waar we onze zinnen op hadden gezet. Een lekkere bruschetta, een bordje pasta en nog een espresso als toetje. Een voltreffer!

Omdat het weer wel oké was, maar niet heel warm of heel zonnig, besloten we maar iets met de auto te doen, altijd veilig voor als de regen weer zou toeslaan. In de Grande (een tijdschrift) had ik een artikel gelezen over een enorm wijndomein dat vooral op architecturaal vlak een hoogtepunt zou zijn. De foto’s in dat tijdschrift zagen er inderdaad verbluffend uit, maar zou dat in het echt ook zo zijn? Let’s check it out!
We hadden geen reservering gemaakt voor een rondleiding en in de Grande stond ook geen echt adres, enkel dat het in de buurt van het slaperige dorpje Bargino zou liggen. Och, wat maakt het uit, we gaan het gewoon zelf zoeken!!! Dus wij op de gok richting Bargino en onderweg weer met verstomming geslagen van hoe mooi het hier is!!! Achter iedere berg weer een nieuw uitzicht… Echt verbluffend!!!
Toen we bijna bij het dorpje kwamen, keken wij natuurlijk op ieder bordje dat we tegen kwamen, de horizonten werden goed bestudeerd, maar we konden niets zien. En opeens reden we er gewoon langs, langs de ingang, een enorme ingang!!! Maar dat gebouw is zo geplaatst dat je het echt haast niet ziet liggen. Er ligt ook een heel groot deel van het gebouw onder de wijngaarden, onder de grond. We zijn die enorme oprijlaan (inclusief tunnel) dan maar opgereden en echt, de verbazing was enorm groot. Zo mooi, zo kunstig, zo inventief,… Prachtig gewoon!!! Mag ook wel voor 160 miljoen ;-)
De rondleidingen waren helaas volgeboekt, maar we hebben dan toch maar eentje gepland voor woensdag want hier willen we echt wel meer van zien!!! Uiteraard konden we onze nieuwsgierigheid naar de wijnen niet bedwingen en in de bar hebben we ons dan ook getrakteerd op een glaasje. Wauw, ik heb nog nooit zo’n lekkere witte wijn gedronken als daar, echt niet!!! Heerlijk!!! Nou, zeer benieuwd wat we bij de rondleiding nog mogen proeven. We hebben er nog een (goedkoper) flesje gekocht die we ons in de B&B eens kunnen kraken en hebben buiten nog een beetje rond gewandeld. Het is echt zo indrukwekkend!!!


Maar toen was het tijd om terug te gaan naar Panzano. Ditmaal via een andere route, we willen hier zoveel mogelijk zien. Nico krijgt de Italiaanse rijstijl ook al flink over de knie en die bochten zijn nu echt al een makkie! Eenmaal in Panzano zijn we op zoek gegaan naar een bakker en een slager, maar blijkbaar zijn die hier dun bezaaid ofwel weten ze zich heel goed voor de toeristen te verstoppen. Dan maar naar de COOP, de supermarktketen die je hier overal tegenkomt. Bestellen ging echter niet zo heel vlot, toch wel heel lastig soms dat ik geen Italiaans spreek, maar met handen en voeten wist ik toch prosciutto, peccorino en salami te bemachtigen. Een brood erbij en toen hadden we alles voor een late-night snack.
Terug naar Giulietta dan, want we moesten ons echt omkleden. De warmte is niet meer echt gekomen, de avond viel en we zouden gaan eten boven op een berg, lange broek en trui dus wel aan te raden. En dan naar de berg, jeetje wat een tocht om even iets te gaan eten!!!! 6,5km op een onverharde weg, door het bos, totaal verlaten, scherpe bochten,… Ik heb me toch wel afgevraagd of Touring ons hier ook wegenhulp komt bieden als er iets aan de auto komt!
Eenmaal boven hadden we een prachtig uitzicht en de zon die begon onder te gaan maakte het plaatje helemaal compleet. Het restaurant was ook zeker de moeite om er trip voor te maken. Super vriendelijke bediening (die was voor ons al vriendelijk, maar doe dat maal 4 voor de decadente Belgische familie die achter ons zat, slijmballen hihihi), heerlijk eten (met héél veel truffel), gezellige sfeer en veel nationaliteiten bij elkaar. Ik zal het jullie besparen om steeds helemaal te gaan omschrijven wat we gegeten hebben, maar ik kan wel zeggen dat peer in de pasta echt wel te pruimen is!!! Tel daarbij een wijntje van het wijndomein waar we eerder waren en een fles San Pellegrino en dan hoef ik verder niet veel meer te zeggen. Of nog 1 dingetje dan, gewoon een geintje. Toen we even een sigaretje gingen roken, ontdekten we enorme slakken op de trap. En toen kon ik het niet laten.. sorry… maar ik heb er 2 (heel lief en zachtjes) opgepakt en naast elkaar gezet zodat er een heuse slakkenrace ontstond. Ja, ik weet het, een beetje flauw, maar toen was het best grappig ;-)
Na het eten kwam de ober vragen of we een glaasje limoncello wilden. We zagen al op verschillende tafels een fles staan, maar hebben toch vriendelijk bedankt. Toen we de rekening vroegen, kregen we alsnog zo’n fles op tafel. Waar wij dachten dat het een goede verkooptruc was, ging het gewoon om een zeer vriendelijke gebaar van het huis! Iedereen kreeg zo’n flesje op tafel en mocht zich wat drinken! Wij met onze vooroordelen ook altijd!!!
En dan was het tijd om de berg weer te verlaten, over dat weggetje, maar dit maal in het pikkedonker!!! Best wel eng hoor!!! Wel super mooi om overal in de bergen de kleine lichtjes te zien. Dat is dan ook alles wat je ziet, gewoon hier en daar een puntje!
Eenmaal terug in Fagiolari, kropen we direct ons bedje, toch nog wel wat uurtjes in te halen voelden we beiden.
En eigenlijk ook prima zo, vroeg het bed in en vroeg weer op, dan kunnen we lekker genieten van de mooie dagen hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten